Viete aký ste metabolický typ? | FITBOX® CENTRUM

metabolicky typKaždý s nás je iný. Netýka sa to len oblečenia, názorov, životného štýlu, ale aj stravy a úpravy jedál. Na svete existuje mnoho názorov ako sa správne stravovať, tiež existuje mnoho vzorových jedálničkov , ktoré „zaručene“ pomáhajú pri úprave hmotnosti a postavy. Na každý jeden názor sa však nájde skupina ľudí, pri ktorých daný typ stravy funguje a tiež pri mnohých nie. Premýšľali ste aj vy nad tým, prečo niekto môže jesť kopec zeleniny a nič to s ním nerobí a vy máte problémy s nafúknutým bruchom? Prečo si niekto nevie bez pečiva predstaviť ani jedno hlavné jedlo, ale keď toľko múčnych výrobkov skonzumujete vy, tak váha na ručičke ide nezadržateľne hore? Odpoveďou môže pre vás byť tento článok o metabolických typoch.

Existujú tri základné skupiny metabolických typov: sacharidový, bielkovinový a zmiešaný. Poďme si ich teraz bližšie predstaviť.

SACHARIDOVÝ TYP

 sacharidyTento typ nemá veľmi v obľube tučné a bielkovinové jedlá. Pomocou jedál založených na prevažne sacharidovom základe nemá žiadne ťažkosti a pritom má dostatok energie počas dňa. V strave tohto typu prevažuje pečivo, ryža, zemiaky, pšeno, ovocie. Obľubu nachádza aj v mliečnych výrobkoch, pričom plnotučné mu môžu robiť problémy. Uprednostňuje odtučnené alebo zakysané výrobky. Tiež sú vhodné aj chudé typy mäsa, ako je králičie, kuracie, morčacie, a nemastné druhy rýb. Odporúčaný kalorický príjem pre tento typ je 60/25/15 (sacharidy/tuky/bielkoviny).

BIELKOVINOVÝ TYP

proteinTento typ dáva prednosť vajciam, mlieku, tvarohu a syrom. Z jednotlivých druhov jedál uprednostňuje morčacie stehná, kuracie stehná, hovädzinu a vnútornosti. Nepohrdne ani morskými druhmi ako sú lastúry, tuniak, losos, plody mora. Vhodné tuky sú prevažne rastlinného pôvodu, ako jeolivový olej, kokosový olej, rybí olej, rôzne orechy a semená. Na doplnenie sacharidov sa odporúča zelenina so zníženým obsahom škrobu, napríklad špargľa, huby, kapusta, uhorka, kel, paradajky, zeler, paprika. Bielkoviny by mali tvoriť cca 70% celkového kalorického príjmu. Čiže odporúčaný kalorický príjem pre tento typ je 40/30/30 (bielkoviny/tuky/sacharidy).

 ZMIEŠANÝ TYP

zmiešaný typTomuto typu vyhovuje väčšina jedál, často nepociťuje hlad medzi hlavnými jedlami. Ak patríte do tohto typu, tak môže konzumovať bielkoviny aj sacharidy v rôznom pomere. Čiže je dovolené kombinovať sacharidy s vyšším aj nižším obsahom škrobu, zeleninu, ovocie, tiež je dovolené kombinovať chudé aj tučné mäso. Zmiešaný typ má dva podtypy a to:

  • Podtyp R – má silné charakteristiky sacharidového aj bielkovinového typu, čiže sa u neho prejavuje častý silnejší hlad, alebo naopak, niekedy nepociťuje hlad dlhšiu dobu.
  • Podtyp A – má stredný apetít, často si vystačí s tromi hlavnými jedlami denne, pričom medzi nimi nepociťuje hlad.

 A ako zistíte do ktorého typu patríte vy? Najlepšie je poradiť sa s odborníkom na dietológiu, ktorý zhodnotí vašu stavbu tela, stav podkožného tuku. Na internete je tiež mnoho testov, ktoré môžete vyskúšať, ale ich výsledok môže byť skreslený nevhodnou kombináciou otázok. V neposlednom rade vám veľa napovedia vaše skúsenosti s jednotlivými druhmi stravy, skúste si spomenúť z čoho vám býva ťažko, po ako jedle sa vám ťažko spí, alebo ako rýchlo po danom jedle vyhladnete. Spojením všetkých vyššie spomenutých informácií určite dospejete ku správnemu výsledku.

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.